Automatische poorten, welke motor?

Mike avatar

Mike op 24-12-2014

Een automatische poort (ook wel elektrische poort genoemd) kan geheel automatisch en op afstand worden geopend en gesloten, door middel van een motor die aan de tuinpoort is bevestigd. Er zijn een aantal verschillende soorten motoren beschikbaar voor automatische poorten. We bespreken deze in dit artikel.

Knikarm motor elektrische poorten

Verschillende motoren voor elektrische poorten

Vrijwel iedere poort kan worden geautomatiseerd. Dus bestaande poorten die handmatig bediend worden kunnen ook in een elektrische poort worden veranderd. Er zijn een verschillend aantal motoren beschikbaar voor het automatiseren van een tuinpoort.

Voor een elektrische draaipoort zijn drie motoren te onderscheiden:

Basis-motor
De meest eenvoudige motor voor een draaipoort is een lineaire motor. Deze motor, die vast zit aan een paal, wordt aan de binnenzijde van de poort bevestigd. Hierbij mogen de poortpalen maximaal 20 centimeter breed zijn.

Knikarm-motor
Bij palen die dikker dan 20 centimeter zijn wordt doorgaans een knikarm-motor toegepast, deze heeft drie scharnieren. Er wordt dan een motor geplaatst op de binnenkant van de paal, die is verbonden met de deur van de poort.

Ondergrondse motor
Er kan ook gekozen worden voor een motor die verborgen is in de grond. Er wordt dan een motor geplaatst onder de bestrating, deze wordt afgedekt met een ijzeren plaat. Hoewel de ijzeren plaat zichtbaar blijft, kan deze wel in dezelfde kleur als die van de poort worden gelakt.

Voor het automatiseren van een schuifpoort kan er aan de deur een motor worden geplaatst. Wanneer de schuifpoort bestaat uit twee deuren dan zullen er twee motors, aan elke deur één, worden geplaatst. Deze motor zorgt er dan voor dat de deur van de poort op bepaalde snelheid openschuift. Deze snelheid mag wegens veiligheidseisen niet to hoog zijn, er zijn hiervoor wettelijke eisen opgesteld. Ook dient een schuifpoort te zijn voorzien van sensoren die zorgen dat mensen op tijd gesignaleerd worden. Op deze manier kan er niemand klem komen te zitten.
 

Mogelijkheden voor openen automatische poorten

Een automatische poort kan op verschillende manieren worden bediend. Bijvoorbeeld met een handzender, via de telefoon maar ook via de intercom.

Wanneer er wordt gekozen voor het openen van de elektrische poort via de telefoon, dan zal er in de poort een simkaart worden geplaatst met bijbehorend telefoonnummer. Hierop stelt u de telefoonnummers in van de personen waarvan u wilt dat ze de poort kunnen openen. Wanneer een van deze nummers de elektrische poort sms't of belt, zal deze automatisch openen. Handig voor als u andere binnen wilt laten terwijl u zelf niet thuis bent.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!