Inrijpoort: wat zijn de mogelijkheden?

Mike avatar

Mike op 04-02-2016

Met een inrijpoort sluit je de tuin of je terrein veilig af. Toch gaat het niet altijd om het secuur afsluiten van het terrein; het oog wilt immers ook wat. Gelukkig heb je voldoende keuze als het om inrijpoorten gaat. We hebben de belangrijkste mogelijkheden omtrent inrijpoorten voor je op een rijtje gezet. Ontdek ze snel!

Inrijpoort

Inrijpoort: welke mogelijkheden zijn er?

Om je terrein af te sluiten heb je meerdere mogelijkheden, een inrijpoort is daar één van. Ook qua inrijpoorten heb je voldoende keuze, al worden de meeste inrijpoorten van hout of metaal vervaardigd en hebben één of twee openslaande deuren.

Metalen inrijpoort

Metaal is een duurzaam materiaal en wordt vaak gebruikt als sierpoort of als spijlenpoort op bedrijventerreinen. De sierpoorten van metaal hebben een klassieke uitstraling en doen het daarom erg goed bij woningen of monumentale panden. Metaal is daarnaast oersterk en is daardoor ideaal als terreinafbakening bij bedrijven.

Een metalen inrijpoort wordt altijd verzinkt om roestvorming tegen te gaan en meestal ook nog gecoat. Coating houdt in dat er een verflaag in poedervorm wordt aangebracht, waarna het metaal de oven in gaat om de verf in te bakken in het metaal. Door dit proces heb je keuze in de kleur van de inrijpoort en is de poort tevens beschermd tegen weersomstandigheden en daardoor onderhoudsvrij. Een metalen inrijpoort heeft dan ook een lange levensduur zonder al teveel onderhoud.

Houten inrijpoort

Een houten inrijpoort is vaak een lust voor het oog, mits goed onderhouden uiteraard. Hout is gemakkelijk bewerkbaar en daardoor kun je een houten inrijpoort geheel op maat laten maken. Ook qua kleurstelling is vrijwel alles mogelijk; met een nieuwe verflaag creëer je in een mum van tijd een geheel nieuwe uitstraling van de houten poort.

De duurzaamheid van de houten inrijpoort is afhankelijk van de gekozen houtsoort. Een houten inrijpoort is vrij zwaar en door de blootstelling aan alle weersomstandigheden heeft het hout behoorlijk wat te verduren. Goed onderhoud van de poort is daarbij erg belangrijk en de keuze in houtsoort misschien nog wel belangrijker. Hout in de hoogste klasse (klasse 1) kan gemakkelijk meer dan 25 jaar mee gaan, maar hout in de lagere houtklassen gaan veel minder lang mee. Kies daarom bewust voor een kwalitatieve houtsoort bij aanschaf. Qua investering is dit duurder, maar op de langere termijn heb je er meer profijt van.

Extra opties bij een inrijpoort

Je kunt een inrijpoort natuurlijk uitrusten met verschillende accessoires en extra toevoegingen om het gebruiksgemak en de beveiliging te verhogen. De poort automatiseren is daar een voorbeeld van. Vooral bij grote zware hekwerken is het niet wenselijk om uit de auto te moeten stappen (in ons klimaat met veel regen al helemaal niet!) en de poort handmatig te moeten openen en sluiten. De inrijpoort automatisch laten openen middels een afstandbediening is in dat geval ideaal.

De poort op een degelijke manier af kunnen sluiten is natuurlijk ook belangrijk om 'ongewenste gasten' buiten je terrein te houden. Je hebt hierbij keuze uit elektronische sloten en manuele sloten. Een elektronisch slot kan bijvoorbeeld alleen geopend worden middels een code, wat een preventieve werking heeft op inbrekers. Bij een manuele afsluiting moet je denken aan een cilinder- of hangslot.

Een andere toevoeging die een goede preventieve werking heeft is de poort uitrusten met een camera systeem. Alleen de aanwezigheid van een camera schrikt veel inbrekers al af en voor jezelf is het natuurlijk ook makkelijk; je ziet altijd voor wie je de poort open doet zonder daarvoor de woning te hoeven verlaten.

Alternatief voor een inrijpoort

Een inrijpoort is niet altijd de ideale optie. Doordat de poortdeur(en) openslaan zal er ruimte genoeg moeten zijn aan de zijde waar de deuren naar toe openen. Wanneer je je auto alleen direct achter de poort kunt parkeren is een inrijpoort in jouw situatie geen optie. Een schuifpoort is dan een goed alternatief. Ook een schuifpoort wordt meestal van metaal of hout gemaakt en kan 1 of 2 deuren bevatten, maar schuift naar de zijkant(en) waardoor er minder ruimte benodigd is aan de binnen- of buitenzijde van de poort.

Inrijpoort aanschaffen en laten installeren

De meeste mensen installeren een inrijpoort niet zelf na aanschaf en laten dit specialistische karwei meestal door de specialist doen. Het is goed om te weten dat aanbieders en installateurs van inrijpoorten veelal uiteenlopende tarieven rekenen voor hun producten en diensten. Door meerdere offertes van professionals te vergelijken verzeker je jezelf van de beste prijs voor de nieuwe inrijpoort. De besparing die zo'n vergelijking oplevert steek je in eigen zak of kun je bijvoorbeeld gebruiken om de poort te automatiseren of uit te rusten met een camerasysteem!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!