Schuifpoort: de voordelen!

Mike avatar

Mike op 23-12-2015

Schuifpoorten zijn er in verschillende uitvoeringen met allemaal hun eigen eigenschappen. Ontdek in dit artikel alles wat u zou moeten weten over schuifpoorten!

schuifpoorten

Schuifpoorten

Een schuifpoort is een mooie, maar vooral veilige en stevige manier om uw tuin af te scheiden van de openbare ruimte. Een schuifpoort heeft 1 of twee deuren die openschuiven naar de zijkant en heeft een minimale afmeting van 3 meter breed. Het grote voordeel van een schuifpoort is de minimale ruimte die schuifpoorten in beslag nemen. Voor en achter de poort neemt een schuifpoort geen extra ruimte in beslag. Slechts aan de zijkant is ruimte nodig om de schuifpoort open en dicht te schuiven.

Voor een schuifpoort worden over het algemeen gebruik gemaakt van twee soorten materialen:

  • Hout
  • Metaal

Uiteraard kan de schuifpoort uitgerust en/of gedecoreerd worden met andere materialen. Een schuifpoort is dan ook geschikt voor particulier én zakelijk gebruik.

Houten schuifpoorten

Qua houten schuifpoorten heeft u voldoende keuze in houtsoorten. Hout wordt doorgaans ingedeeld in vijf klassen waarmee de duurzaamheid wordt uitgedrukt. Houtsoorten in de lagere klassen zoals essen, linden en vuren kennen een relatief korte levensduur (5 tot 10 jaar). Kwalitatief zeer sterk hout als azobé, padoek, eiken en kastanje kunnen gemakkelijk twee decennia (of meer) meegaan.

Bij een houten schuifpoort is het dan ook raadzaam om te kiezen voor hardhouten soorten uit de eerste drie klassen. Een poort heeft door de weersomstandigheden nogal wat te verduren in de loop der jaren en door te kiezen voor het meest kwalitatieve hout kunt u langer genieten van de houten schuifpoort.

Met een houten schuifpoort heeft u wel altijd te maken met vergrijzing door UV licht. Dit is niet van invloed op de levensduur, maar het kan natuurlijk zijn dat u dit niet mooi vindt. Door de poort te laten behandelen met speciale oliën blijft de originele kleur behouden. Van tijd tot tijd de poort van een nieuwe lik verf voorzien is natuurlijk ook een optie!

Metalen schuifpoorten

Naast houten schuifpoorten zijn metalen schuifpoorten ook erg populair. Hierin onderscheiden we twee soorten:

  • Spijlenpoorten
  • Sierpoorten

De spijlenpoorten zien we erg vaak terug bij bijvoorbeeld bedrijven terreinen. Sierpoorten worden doorgaans bij particulieren gebruikt en zijn een prachtige toevoeging op bijvoorbeeld een klassieke tuin.

Metaal kan roesten en daarom worden metalen schuifpoorten verzinkt om roestvorming tegen te gaan. Dit verzinken zorgt voor een grijze gloed, maar als u dit niet mooi vindt kunt u er ook voor kiezen om de metalen schuifpoort te laten coaten. U kunt dan zelf een kleur kiezen welke wordt 'ingebakken' in het metaal. Vaak zijn hier wel extra kosten aan verbonden, maar u heeft dan wel een unieke metalen schuifpoort.

Afsluiten van de schuifpoort

Het afsluiten van de schuifpoort kan op twee manieren:

  • Manueel
  • Elektrisch

Manuele sloten zijn bijvoorbeeld een cilinderslot of een hangslot. Elektrische sloten worden vooral gebruikt bij poorten die altijd gesloten moeten zijn en slechts door een beperkt aantal personen geopend mag worden. Een pincode is dan bijvoorbeeld een goede optie om de poort goed en veilig af te sluiten.

Automatiseren van de schuifpoort

In navolging op het afsluiten van de poort kunt u er natuurlijk voor kiezen om de schuifpoort uit te rusten met een motor zodat de poort automatisch geopend en gesloten kan worden. Dit gebeurt aan de hand van een afstandbediening of tegenwoordig zelfs met een mobiele telefoon. In dit laatste geval krijgt de poort een eigen simkaart en kunt u de poort openen en sluiten door naar de poort te smsen en/of bellen. Groot voordeel hiervan is dat u de poort ook kunt openen en/of sluiten als u niet thuis bent.

Accessoires

Een schuifpoort is op zich al een goede beveiliging om ongenode gasten te weren, maar u kunt de schuifpoort uitrusten met extra accessoires om de veiligheid nog verder te verhogen. U kunt hierbij denken aan:

  • Een camerasysteem
  • Een intercom
  • Elektrisch slot

Door deze toevoegingen wordt het voor inbrekers nog moeilijker om de poort te ontgrendelen. Daarnaast heeft een camerasysteem bij voorbaat al een preventieve werking, doordat dit inbrekers afschrikt.

De beste prijs voor uw nieuwe poort

Welke poort het beste bij uw persoonlijke situatie past is afhankelijk van uw wensen en doelen. Een hardhouten schuifpoort is nu eenmaal duurder dan een houten poort met een kwalitatief mindere houtsoort.

Toch kunt u vrij eenvoudig besparen op de nieuwe schuifpoort door meerdere professionals met elkaar te vergelijken. Vaklui die de poort voor u gaan installeren willen onderling nog wel eens verschillende tarieven hanteren en door deze vaklui met elkaar te vergelijken komt u altijd tot de beste prijs voor de nieuwe tuinpoort. De besparing die dit oplevert kan in veel gevallen oplopen tot wel 40% van de totale kosten!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!