Sierpoorten maken het geheel af

Mike avatar

Mike op 05-01-2016

Sierpoorten zijn er in verschillende uitvoeringen en zeggen veel over de bewoners van het huis. Ontdek welke sierpoorten er zijn en wat de belangrijkste eigenschappen van de afzonderlijke poorten inhouden. Lees snel verder!

Sierpoorten

Soorten sierpoorten

Sierpoorten (klassiek ogende metalen poorten) worden meestal als aanvulling geplaatst in een sierhekwerk, maar kunnen ook vrijstaand op de oprit geplaatst worden. In de basis onderscheiden we drie soorten sierpoorten:

 • Looppoort
 • Draaipoort
 • Schuifpoort
 •  

  Looppoort

  Een looppoort is een smalle sierpoort van ongeveer een meter breed. Logischerwijs is deze toegangspoort niet geschikt voor auto's, maar is bedoeld voor voetgangers. De looppoort is voor zowel de voor- als achtertuin geschikt en hoeft qua beveiliging niet veel meer te bevatten dan een standaard hang- en sluitwerk.

  Draaipoort

  De naam laat niets te raden over; deze sierpoort draait. Een draaipoort wordt ook wel een inrijpoort genoemd en heeft meestal 1 of 2 deuren die open slaan. De breedte is verschillende, maar ligt vaak tussen de 3 en 5 meter en zodoende is de draai-sierpoort prima geschikt voor auto's. Wanneer u voor een zwaarder exemplaar kiest is het soms lastig om de poort manueel te openen. Een elektrisch bedienbare poort biedt in dat geval uitkomst. Verder moet u er natuurlijk rekening mee houden dat de poorten voldoende ruimte hebben om te openen naar binnen of naar buiten toe.

  Schuifpoort

  In tegenstelling tot de draaipoort heeft een schuif-sierpoort geen extra ruimte aan de binnen- of buitenzijde nodig, enkel aan de zijkant(en). Deze poort heeft 1 of 2 deuren die naar de zijkant schuiven en is minstens 3 meter breed. Dit maakt de poort wederom geschikt voor auto's. Het openen van de schuifpoort kan behoorlijk zwaar zijn. Automatiseren van de poort is dan ook raadzaam.

  Onderhoud, automatiseren en veiligheid

  Een sierpoort wordt gemaakt van metaal. Metaal en water is geen goede combinatie; er kan roest ontstaan. Daarom worden sierpoorten van tevoren verzinkt en gecoat. Door het verzinken kan het metaal in een later stadium niet gaan roesten door de blootstelling aan weersomstandigheden. Het coaten houdt in dat er een verflaag ingebakken wordt in het metaal die zich niet gemakkelijk meer laat verwijderen. Standaard wordt gebruik gemaakt van zwart of groen, maar tegenwoordig kunt u (vaak tegen een meerprijs) vrijwel iedere gewenste kleur sierpoort laten vervaardigen.

  Automatiseren van sierpoorten is aan te raden. De poorten zijn vanwege de gebruikte materialen vaak zwaar en openen en sluiten van de poort wordt dan een zwaar karwei. Door de poort te automatiseren zorgt u voor gemak en een hoger gebruikscomfort. Heerlijk als u midden in een regenbui de poort niet hoeft te openen, maar gewoon door kunt rijden omdat de poort automatisch opent.

  Qua beveiliging is een sierpoort al voldoende stevig en veilig van zichzelf. Vaak zijn de sierpoorten ook van een dusdanige hoogte dat inbrekers er niet eenvoudig overheen kunnen klimmen. U kunt er natuurlijk wel voor kiezen om de sierpoort uit te rusten met extra (preventieve) veiligheidsmaatregelen. Denk hierbij aan een puntenkam, een alarmsysteem of een video installatie. Ook kunt u er voor kiezen om gebruik te maken van een elektronisch slot. In dat geval kan de poort enkel worden geopend nadat bijvoorbeeld een pincode is ingetoetst. Elektrische sloten staan er om bekend lastig te forceren te zijn.

  Sierpoort laten plaatsen

  De montagekosten voor sierpoorten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo spelen het model en de afmetingen een belangrijke rol, net als eventuele toevoegingen zoals een alarm-, video- of intercom systeem.

  Daarnaast speelt ook de installateur een belangrijke rol in het totale kostenplaatje. Vaklui hanteren onderling namelijk uiteenlopende tarieven. Door meerdere specialisten met elkaar te vergelijken kiest u gemakkelijker de meest interessante installateur voor uw nieuwe sierpoort en kunt u rekenen op een flinke besparing (tot wel 40%) op de montagekosten. Kies daarom nooit de eerste de beste monteur, maar vergelijk altijd van tevoren meerdere professionals!


  Laat een reactie achter, vinden we leuk!