Tips bij een houten poort

Mike avatar

Mike op 02-11-2015

Een houten poort is karakteristiek, heeft veel uitstraling en is relatief goedkoop. Overweegt u een houten poort aan te schaffen? Lees dan zeker dit artikel met onze tips over het kiezen en aanschaffen van een houten poort.

Houten tuinpoort

Tips bij een houten poort

Een houten poort aanschaffen en laten plaatsen doet u niet dagelijks en daarom schreven wij dit artikel waarin we de vijf meest gestelde vragen behandelen als het om houten poorten gaat.

Hoe ontdek ik welke houtsoorten geschikt zijn voor een houten poort?

Een houten poort heeft het gedurende een jaar zwaar te verduren; in alle weersomstandigheden en alle seizoenen zal de houten poort functioneel en mooi moeten blijven. Hout is een prima oplossing, mits u de juiste houtsoort kiest.

Hout wordt ingedeeld in 5 klassen: van I tot V. Klasse I staat voor zeer duurzaam hout, klasse V voor niet duurzaam hout. Waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste houtsoort is de toepassing.

Voor bovengronds gebruik volstaat hout van duurzaamheidsklasse I, II en III.

Voor ondergronds gebruik, zoals bijvoorbeeld houten steunpilaren die rechtstreeks in de grond zitten voltstaan eigenlijk alleen klasse I houtsoorten. Dit in verband met mogelijkheid tot schimmelvorming en rot.

Welke houtsoorten komen in aanmerking?

In navolging van de vorige vraag hebben we kwalitatieve houtsoorten die in aanmerking komen voor een houten poort voor u op een rijtje gezet.

Wie zijn zinnen heeft gezet op hardhout heeft een ruime keuze: Afrikaans padoek, afzelia, basralocus, bubinga, cumaru, iroko, louro, makoré, niové, sipo en tola zijn enkele van de tientallen duurzame houtsoorten die geschikt zijn om als houten poort te dienen.

Western red cedar en Europees eikenhout zijn van nature ook duurzaam genoeg, net als verschillende naaldhoutsoorten als grenen, vuren en lorkenhout. Echter zullen deze laatst genoemde houtsoorten vakkundig verduurzaamd moeten worden.

Waar op te letten bij plaatsing?

Veelal zal een professional deze klus voor u uit handen nemen, maar wat altijd erg belangrijk is, is het gebruik van roestvrijstalen schroeven en beslag. Stalen, verzinkte of ijzeren schroeven kunnen immers corroderen en veroorzaken verkleuringen in het hout die lastig te verwijderen zijn.

Zijn er overige mogelijkheden dan hout te laten vergrijzen?

Hout vergrijst na verloop van tijd. Dit is een natuurlijk proces wat het gevolg is van blootstelling aan zonlicht en weersomstandigheden. Het vergrijzen van hout is niet van invloed op de kwaliteit, de eigenschappen en de levensduur van het hout.

Dit vergrijzen van hout kan voorkomen worden door olie die UV-straling tegenhoudt. Zo behoudt u de originele kleur van het hout. Het hout verven in iedere gewenste kleur is natuurlijk ook een optie.

Hoe werkt het onderhoud aan een houten poort?

Hout wat vergrijsd is vraagt geen onderhoud. Mocht u toch de houten poort van tijd tot tijd af willen spoelen kan dit eenvoudig met een hogedrukreiniger. Kies dan wel voor een zachte straal. Een harde straal te dicht op het hout kan het hout namelijk beschadigen.

Houten poort laten plaatsen

Het plaatsen van de houten poort nadat u een definitieve keuze heeft gemaakt, gebeurt meestal door een vakman. Het is dan ook handig om te weten dat vaklui onderling qua prijs behoorlijk kunnen verschillen. Overweegt u een expert de houten poort te laten plaatsen? Overweeg dan zeker om meerdere experts met elkaar te vergelijken. In sommige gevallen levert u dat een besparing op tot wel 40%, wat in uw geval misschien wel het verschil kan betekenen tussen het iets goedkopere hout wat u minder mooi vindt of het hout wat u in eerste instantie had gewild, maar iets te duur bleek te zijn.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!